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the 2012 is born / la naissance du 2012

November 2 / 2 novembre

(Version française plus bas)
Some of the wine above isn't really born yet. In fact none of it is, but meet some of the wines of 2012 anyway.

1 - On the left is the rosé fermenting looking like those terrifying mushy strawberry candies.  It will be lighter colored than that - but I love it when it looks like candy.  As it's fermenting it TASTES like candy too because it already has lots of fruit aromas and still has SUGAR.  I love sugar. This year it has a big grapefruit thing going on that I am a big fan of.  Don't worry, you can taste it in spring.

2 - The Carignan from the Hirondelle - the one we were picking when I had to bring breakfast to the guys on my bike. It's already got that dark fermented color .. but at the time of this photo - about three weeks ago - it wasn't dry either.

3 Grenache that had just been harvested.  Grenache is always slightly lighter colored in our wines but this one is just juice - you can see the really difference!

4 & 5 two vats of  Syrah that are blended to go into both Oiseau and Cocolico  and they are lookin purple. 

During the harvest and fermentation period we get everything out and taste it every day.  The difference from one day to another is proof that the wine IS ALIVE!

En fait le vin dans ces verres n'est pas encore vraiment né, mais voici certains vins de 2012 quand même. 

1- A gauche c'est le rosé en fermentation qui fait vraiment bonbon fraise Tagada.  Il va être un peu plus clair quand il sera fini- mais j'adore cet aspect bonbon.  Pendant la fermentation, il a un goût bonbon aussi - il y a des arômes de fruit accompagné du sucre...et j'aime le sucre. Cette année, c'est l'année pamplemousse et j'en suis fan.  Ne vous inquiétez pas, vous aussi, vous pourrez le goûter au printemps!


2 - Le Carignan de l'hirondelle - celui qu'on vendangeait quand il fallait amener le petit dej à vélo.  Il a déjà un couleur de vin fermenté... mais au moment ou cette photo a été prise il n'était pas sec non plus. 

3 - Jus de Grenache. Le Grenache est toujours un peu plus clair mais là ça se voit que la fermentation démarre à peine.

4 & 5 deux cuves de Syrah qui vont être assemblées dans l'Oiseau et le Cocolico - qui sont vraiment noir-violet .


Pendant la vinification on sort un verre de chaque cuve et on goûte tous les jours.  De jour en jour ça change énormément .. la preuve que le vin est VIVANT.